Wonen Pluz
Image default
Aanbiedingen

Is een wipstoel veilig voor me baby?

Een baby kan rond de leeftijd van 3-6 maanden in een baby wipstoeltje. Wipstoeltjes zijn populair geworden omdat de baby in het wipstoeltje gelaten kan worden wanneer de ouders wat tijd voor zichzelf willen. De 15-20 minuten die ze krijgen terwijl hun baby in het wipstoeltje zit, kunnen ze de tijd geven om te douchen, te eten, of te ontspannen tussen de voedingen door. Je moet er echter wel voor zorgen dat er iemand in de buurt van de baby is terwijl ze een activiteit doen.

Zijn wipstoeltjes veilig voor baby’s?

Mamaroo wipstoeltjes hebben een hoekig zitje met een stilstaand frame. Ze zijn voorzien van riemen om de baby in het zitje vast te zetten. Het zitje stuitert als de baby beweegt. Sommige wipstoeltjes worden gevoed door een batterij of zijn aangesloten op een stroomvoorziening, waardoor het zitje voor de baby gaat schommelen. Er zijn verschillende soorten modellen van baby wipstoeltjes; sommige hebben ook ingebouwde vibraties, speelgoed, staafjes en muziek. Omdat de zetels van de baby wipstoeltjes licht zijn, kunnen ze gemakkelijk verplaatst worden van de ene plaats naar de andere plaats in het huis.

Kinderartsen raden het gebruik van wipstoeltjes af, omdat de schuine stand kan leiden tot wiegendood of SIDS (verstikkingsdood van zuigelingen). De verstikking is te wijten aan de verkeerde plaatsing van de baby in het wipstoeltje of aan het zo strak vastmaken van de riemen dat de baby er in verstikt. Als je niet zeker bent, vraag dan je kinderarts om veiligheidstips.

De wipstoel

Bij correct gebruik en onder toezicht zijn wipstoeltjes over het algemeen veilig voor baby’s. Het zitje reikt meestal verder dan hun hoofd en er is volledige ondersteuning van de nek. Het is belangrijk dat je de instructies leest die bij het wipstoeltje worden geleverd en dat je toezicht houdt op je baby terwijl hij in het wipstoeltje zit. Enkele van de instructies zijn:

Zorg ervoor dat je baby’s gedurende de dag slechts korte periodes (niet langer dan 20 minuten aan een stuk) in het wipstoeltje houdt. Je moet altijd in de buurt van je baby zijn tijdens deze periodes. Zorg ervoor dat de riemen goed aansluiten; ze mogen niet zo strak zitten dat ze de ademhaling van de baby belemmeren.

Laat je baby ’s nachts niet in het wipstoeltje slapen en ook niet als je overdag slaapt.

Schommel de baby niet met het wipstoeltje en draag het wipstoeltje niet over lange afstanden met de baby erin.

Plaats het wipstoeltje niet op een hoger oppervlak, zoals een tafel, aanrecht of bank.

 

Voordelen van het gebruik van een baby wipstoeltje

Baby Bjorn wipstoeltjes bieden de baby stimulatie en vermaak. De baby kan zich vermaken en genieten van beweging zonder dat hij vastgehouden hoeft te worden, zodat jij je armen vrij hebt om andere dingen te doen – hoewel jij jouw baby natuurlijk nooit zonder toezicht moet achterlaten. Gelukkig kunnen sommige soorten baby wipstoeltjes meegenomen worden van kamer naar kamer, zodat je vrij bent om snel te douchen of te klussen terwijl je je baby in het oog houdt.

Conclusie

Baby wipstoeltjes zijn een leuke en stimulerende manier om jouw baby bezig te houden en te helpen met hun fysieke en cognitieve ontwikkeling. Er zijn zoveel stijlen en ontwerpen beschikbaar, dat je er zeker een zult vinden die je baby leuk vindt.

 

https://lievergezond.be/gezondheid-van-kinderen/waarop-u-moet-letten-bij-het-kopen-van-een-baby-wipstoel/