Wonen Pluz
Image default
Aanbiedingen

Wat we zoeken in een goede keukenmachine

Wat we zoeken in een goede keukenmachine

Een keukenmachine verdient zijn geld als het een werkpaard op het aanrecht is dat bliksemsnel hakt en snijdt en blokken kaas verandert in zuivelbolletjes zonder ook maar één geraspte knokkel. Als je een aardappel door de invoerbuis van een krachtige keukenmachine schuift, moet je wel glimlachen om hoe soepel en snel hij zijn werk doet.

En toch, als er één stuk keukengerei is dat het culinaire team van Serious Eats doet kreunen als ze het mee naar buiten moeten nemen, dan is het wel de kenwood keukenmachine. Voor mensen met restaurant-grade mesvaardigheden, is snelheid alleen niet altijd een groot verkoopargument. Als je de tijd optelt die het kost om het 20 kilo wegende apparaat tevoorschijn te halen, in te stellen, te gebruiken en schoon te maken, kan het vaak voelen als meer moeite dan het waard is.

Een slechte keukenmachine

Die afkeer van keukenmachines is niet omdat het apparaat zelf slecht is. De boosdoener zijn die hordes slecht ontworpen machines, en dat zijn er heel wat. Als je een slechte keukenmachine instelt en hem vervolgens lukraak je groenten laat afkraken, een groot stuk Parmezaanse kaas onder het deksel laat ronddraaien of soep op je muren gooit, krijg je niet bepaald zin om hem regelmatig te gebruiken.

Een goede keukenmachine is iets heel anders. Hij is makkelijk in gebruik, stil, snel en effectief. Hij maakt deeg in een paar seconden zonder extra kneden. Noten worden meel, bonen worden puree en grote stukken aromatische groenten worden fijn gehakt met slechts een korte beweging van het draaiende mes.

Prijzen van keukenmachines

Het probleem is uiteindelijk de prijs. Omdat het zo’n populair stuk keukengerei is, hebben fabrikanten geprobeerd een model te maken voor zowat elk budget. Sommige zijn te koop voor minder dan $100, andere voor vijf keer zoveel. Moet je echt veel geld uitgeven? En zo niet, hoe laag kun je gaan voordat de besparingen gewoon niet de moeite waard het stuk van crap je uiteindelijk met?

De Criteria

Veel keukenmachines die tegenwoordig verkrijgbaar zijn, lijken hun prijskaartje te rechtvaardigen met een hele reeks hulpstukken voor steeds specifiekere taken. Bij het ene model werd een plastic schijf meegeleverd waarmee je eiwitten kunt kloppen, terwijl bij een ander model een dunne draadklopper in de werkkom past. Een paar modellen beweerden verder te gaan dan alleen snijden en versnipperen door een hulpstuk voor het in blokjes snijden aan te bieden; deze werkten niet zo goed. Dergelijke extra hulpstukken zijn leuk als ze werken, maar uiteindelijk moet een keukenmachine worden beoordeeld op hoe goed hij zijn kerntaken uitvoert – snijden, hakken, raspen, pureren en kneden. Als een keukenmachine goed is in die taken, dan is het gerechtvaardigd om hem uit de opslag te halen.

Kan een blender als keukenmachine worden gebruikt?

Een blender kan een aantal van dezelfde functies uitvoeren als een keukenmachine, maar niet alle – en omgekeerd. Je zou een blender niet willen gebruiken om mirepoix te maken of pizzadeeg te kneden, noch zou je een keukenmachine gebruiken om een smoothie te blenden. Een keukenmachine heeft ook meer hulpstukken (zoals snij- en raspschijven), waardoor hij veelzijdiger is.

Kun je smoothies maken in een keukenmachine?

Je zou het kunnen proberen, maar de smoothie zou waarschijnlijk niet, nou ja, glad worden. Een goede blender creëert een draaikolk, trekt ingrediënten naar beneden en in de messen en zorgt ervoor dat het resultaat super glad is – zelfs als het gaat om taaie ingrediënten zoals bevroren fruit en vezelige greens zoals boerenkool.