Wonen Pluz
Image default
Doe-het-zelf

Hoe voorkom je warmte van zonlicht in huis?

Het is nog winter, dus nu nog even niet aan de orde. Maar over enkele maanden zal de zon weer hoog aan de hemel staan en worden onze huizen langzaam maar zeker weer warm. Op zich niet zo erg, maar als het zonnetje dag in, dag uit, staat te schijnen, dan wordt het binnen in huis behoorlijk warm en helpt een eenvoudige ventilator ook niet meer om de woning wat af te koelen.

Wat doen tegen warmte in huis?

De zon heeft een enorm vermogen. Als de zonnestralen door je raam naar binnen schijnen zul je ervaren dat het razendsnel warm wordt. Om die warmte van de zon enigzins tegen te gaan kun je deze het beste al van te voren bestreiden. Of te wel, niet eerst wachten totdat de warmte je huis is binnengedrongen, maar voorkomen dat de warme zonnestralen je huis binnen treden. Helemaal te voorkomen is dit trouwens niet, maar je kunt hier wel degelijk aan werken.

Heel effectief zijn zonneschermen, markiezen en screens op de ramen. Ze voorkomen dat er heel veel warmte door het glas naar binnen komt. Maar bovengenoemde artikelen zijn behoorlijk prijzig. Bovendien heb je een vakkundig iemand nodig om ze op te hangen.

Een ander effectief gebruik is raamfolie. Niet zo zeer het decoratiefolie, want dat houdt echt geen warmte tegen. Maar het zonwerende raamfolie werkt wel degelijk tegen warmte van de zon. En het zonwerende folie is zo duur als je het zelf maakt. Natuurlijk kun je voor het premium gaan. Dat zal ook het beste werken! Ongetwijfeld! Maar ook het goedkopere zonwerende raamfolie werkt effectief tegen warmte. Als je zelf handig bent dan heb je ook geen professioneel iemand nodig om het folie op de ramen aan te brengen. Want dat doe je dan gewoon zelf. Heel moeilijk is het niet. Maar je moet wel wat geduld hebben en het plakwerk niet afraffelen want dan hou je een raam met allemaal lelijke luchtbellen over.

Zonwerend folie is eigenlijk het meest voordelig als je gaat denken aan zonwering. En de kosten zijn, in tegenstelling tot de aankoop van een airco, ook nog eens een keer eenmalig. Dus geen grote investering en geen kosten nadien. Eventueel zou je ook nog een verduisterende raamfolie op de ramen kunnen plakken. Maar dan moet je wel eerst goed weten of je ramen geschikt zijn. Soms treed er door warmte namelijk glasbreuk op en wordt je goedkope oplossing uiteindelijk toch nog een hele dure. Laat je dus van te voren goed informeren. Op zich kun je veel informatie al van google halen. Zoek maar eens op: welk raamfolie is geschikt voor mijn ramen? Of wat is het beste zonwerende folie dat wordt aanbevolen? Dan krijg je ongetwfijeld verschillende ideeën en tips te zien.

https://www.raamfolieonline.nl/