Wonen Pluz
Image default
Energie en verwarming

Bespaar energie met je thermostaat

Energie besparen met een thermostaat

 

Dat hangt af van je verwarmingsgedrag van de periode voordat je overstapt op een slimme thermostaat. Als u het bijvoorbeeld te vervelend vindt om ’s ochtends de verwarming lager te zetten voordat u het huis verlaat, zult u zeker een financiële besparing merken. Maar wie altijd gewetensvol de verwarming lager heeft gezet, wint vooral aan comfort.

 

Heeft een klokthermostaat stroom nodig?

Programmeerbare klokthermostaat werkt meestal op batterijen. U moet ze ongeveer om de één tot twee jaar vervangen. Sommige producten werken ook zonder batterijen. De benodigde energie haalt u uit de omgevingswarmte of het omgevingslicht.

Waarvoor dienen klokthermostaten met raamcontact?

 

Sommige programmeerbare klokthermostaten regelen de radiator automatisch voor een bepaalde tijd als de temperatuur snel daalt, bijvoorbeeld wanneer je de kamer ventileert. Dit is een rigide regel: bij twijfel pauzeert de verwarming 20 minuten, ook al werd het raam na 5 minuten gesloten. Of de verwarming gaat weer aan terwijl het raam nog openstaat. Thermostaten die gecombineerd worden met een apart raamcontact zijn daardoor flexibeler. Deze herkennen betrouwbaar wanneer ramen of deuren worden geopend en gesloten en regelen dienovereenkomstig op en neer. Dergelijke oplossingen zijn afzonderlijk of genetwerkt beschikbaar in het slimme huis.

 

Wat kost een programmeerbare klokthermostaat?

De prijsklasse is breed. De goedkoopste modellen kosten rond de 50 euro, evenveel als een standaard thermostaat die met de hand te bedienen is. Modellen met meer functies kosten vanaf 135 euro voor de thermostaatkraan en 80 euro voor een raamcontact. Thermostaten voor smart home-oplossingen kosten rond de 80 euro.

 

De thermostaatkraan is kapot?

De thermostaat is moeilijk te verplaatsen? De verwarming wordt niet warm of wordt niet koud na het uitschakelen? De fout kan ook bij de klep zijn. Dit kan na verloop van tijd verkalken en beweegt dan niet of nauwelijks meer. Verwijder in dat geval de thermostaat en druk de ventielpen in met een vast voorwerp. Vaak werkt de radiator daarna weer normaal. Als de pen echter niet kan worden ingedrukt of als de radiator ondanks beweging niet van temperatuur verandert, is het niet de thermostaat en moet u een gespecialiseerd bedrijf om advies vragen.