Wonen Pluz
Image default
Energie en verwarming

De onderdelen van een meterkast

Iedere woning is voorzien van een meterkast. Inmiddels wordt de meterkast een meterruimte genoemd, aangezien deze meterruimte tegenwoordig geen kast meer is en er ook niet langer zo uitziet. De meterruimte bestaat uit vijf zones. Hierin komen alle nutsbedrijven binnen, waarbij er per nutsbedrijf wordt aangegeven hoeveel het nutsbedrijf verbruikt. Hierdoor de naam ‘meter’ruimte. 

Doordat de meterruimte alles zelf regelt en daardoor weinig aandacht nodig heeft, zijn veel bewoners zich niet bewust van de belangrijke functie, werking en onderdelen van een meterruimte. Om jou hiermee op weg te helpen, hebben wij de belangrijke informatie rondom de meterruimte samengevat. Na het lezen van dit artikel ben jij op de hoogte van de nodige informatie.

De onderdelen in een meterruimte

Zoals ik in de introductie al had benoemd, komen er in de meterruimte verschillende nutsbedrijven binnen. In een meterkast kun jij namelijk de volgende nutsbedrijven vinden:

  • Aardgas (gasverbruikmeter);

  • CAI (Ziggo, etc.);

  • Drinkwater (watermeter);

  • Elektriciteit (kilowattuurmeter);

  • Elektrische aarding;

  • Subsidiemeter zonnepanelen;

  • Stadsverwarming;

  • Telefoon

  • WIFI

Achter enkele nutsbedrijven staat de meter benoemd, waarmee het verbruik van het bedrijf wordt aangegeven. Wellicht mis jij een belangrijke meter in dit rijtje: de elektriciteitsmeter.

De elektriciteitsmeter in de meterruimte

De elektriciteitsmeter en de groepenkast hebben beide een aparte plek in de meterruimte. De elektriciteitsmeter is in de meeste gevallen het bezit van de netwerkbeheerder. De groepenkast is onderdeel van de woning en daarmee van de wettelijke eigenaar van de woning of het pand.  

De groepenkast in de meterruimte

Naast de elektriciteitsmeter beschikt de meterruimte ook over een groepenkast. Iedere woning beschikt over een groepenkast. Een groepenkast is verantwoordelijk voor de vergeling van de stroom onder de verschillende groepen. Iedere groep, waar enkele onderdelen van het huis onder vallen, vergt een deel van jouw stroomvoorziening. Om dit onderdeel, zoals de keuken, de nodige stroom de bieden, zorgt de groepenkast dat de juiste hoeveelheid stroom bij dit onderdeel terechtkomt. Het aantal groepen hangt af van de hoeveelheid stroom dat jij per groep verbruikt. 4 tot 8 groepen per woning is heel normaal. Je groepenkast vervangen of meterkast vervangen af en toe kan dan ook geen kwaad.

 

http://www.groepenkastkoning.nl