Wonen Pluz
Image default
Energie en verwarming

Kan je energiezuinig verwarmen met infraroodpanelen?

Jazeker, je kunt energiezuinig verwarmen met infraroodpanelen. Het is niet voor niets dat het zo snel in opkomst is, zeker sinds de oorlog in Oekraïne. De energieprijzen zijn gedempt doordat de overheid een energie prijsplafond heeft gefinancierd, maar dat is na 2023 voorbij. Infraroodverwarming is een goed alternatief. In dit artikel geven we je enkele belangrijke overwegingen die je in gedachten moet houden.

 

1. Wat is infraroodverwarming?

Infraroodverwarming werkt door elektromagnetische straling, waardoor warmteuitwisseling ontstaat. Deze straling heeft geen temperatuur, maar alleen energie.  Die energie bots op mensen, objecten en oppervlakken in een ruimte en wordt omgezet in warmte. In plaats van de lucht in de ruimte te verwarmen worden dus objecten direct opgewarmd.

Hierdoor kan infraroodverwarming efficiënter zijn dan traditionele convectieverwarmingssystemen (zoals radiatoren), omdat er minder warmteverlies optreedt door luchtstromingen en warmteaccumulatie in de bovenste delen van de kamer.

Energiezuinig verwarmen door elektromagnetische straling

 

1.1 Soorten infraroodpanelen

Er komen steeds meer soorten warmtepanelen op de markt.
In het assortiment infraroodpanelen van ExtraWarmte.nl zijn tientallen soorten beschikbaar. Verplaatsbare en plafondpanelen maar ook infraroodspiegels en heaters voor bedrijven.

 

2. Stralingswarmte is energiezuinig verwarmen

In totaal zijn er elf voordelen van infrarood verwarming, met hieronder een samenvatting die het meest zal leiden tot energiezuinig verwarmen:

 

  1. Efficiëntie: Infraroodverwarming verbetert de energie-efficiëntie, omdat het gericht is op de objecten en mensen in de kamer, waardoor er minder energie verloren gaat aan het verwarmen van ongebruikte ruimtes of het opwarmen van lucht.
  2. Snelle opwarmtijd: Infraroodpanelen warmen snel opwarmen (10 a 15 minuten) en warmte afgeven, waardoor je snel een comfortabele temperatuur bereikt
  3. Zoneverwarming: Je kunt infraroodpanelen in specifieke zones in huis installeren, waardoor je alleen de ruimtes verwarmt waar mensen zich bevinden. Dit kan helpen om energie te besparen in kamers die niet in gebruik zijn. Maar in een ruimte, zoals een huiskamer, kan je alleen die zones comfortabel verwarmen waar je veel zit (eettafel, zithoek) en de rest van de ruimte een lagere temperatuur laten zijn
  4. Lange levensduur: Infraroodpanelen hebben een lange levensduur (15+ jaar) en vereisen weinig onderhoud.

 

  

3. Nadelen infrarood verwarming

Hoewel infraroodverwarming een geschikte techniek is voor energiezuinig verwarmen, zijn er enkele nadelen om in gedachten te houden:

 

  • Installatie- en aanschafkosten: De initiële kosten voor de aanschaf en installatie van infraroodpanelen. Dit is oplosbaar door ze zelf te installeren, omdat installeren niet complex en met onze handleiding is het prima zelf te doen!
  • Elektriciteitsverbruik: Infraroodverwarmingssystemen werken op elektriciteit, en als elektriciteit duur is in jouw regio, kunnen de operationele kosten hoger zijn. Dit is te beheersen door met een thermostaat te werken en/of tijdschakelaar zodat de panelen niet de gehele dag aan staan.
  • Alleen de verwarmingszone: Infraroodverwarming is veelal gericht op een specifiek gebied, dus het kan minder geschikt zijn voor grotere ruimtes of open ruimtes. Infraroodpanelen voor hoofdverwarming  kan wel degelijk, maar is met name zinvol als een huis goed is geïsoleerd of als er zonnepanelen aanwezig zijn.

 

 

4. Energiezuinig verwarmen afhankelijk van jouw behoefte

Het is belangrijk om jouw specifieke verwarmingsbehoeften en energie-efficiëntiedoelen te overwegen bij het beslissen of infraroodverwarming een goede optie is voor jouw huis.

Het kan een geschikte keuze zijn als je de aanschafkosten kunt rechtvaardigen met de energiebesparingen op lange termijn en als je de voordelen van snelle opwarming en zoneverwarming waardeert.

Het is altijd raadzaam om een professionele adviseur te raadplegen om de beste plaatsing en configuratie voor jouw situatie te bepalen.

https://extrawarmte.nl/product-categorie/alle-infraroodpanelen/