Wonen Pluz
Image default
Haard en kachel

Populaire soorten brandhout

Nordicwoods.nl biedt niet alleen brandhout van eiken en berken aan. Deze leverancier van biobrandstoffen biedt ook andere houtsoorten aan zoals brandhout van beuken, elzen en haagbeuken. Ook al zijn deze houtsoorten niet zo populair als eiken of esdoorn, ze bieden een goede kwaliteit verwarming. Daarnaast hebben ze een hoog rendement, waardoor ze langer kunnen branden. Op deze manier is het niet nodig om regelmatig brandhout in je open haard te leggen. Ben je op zoek naar brandhout? Je moet ervoor zorgen dat het hout weinig vocht bevat. Op deze manier zullen ze gemakkelijk ontsteken. Ze produceren ook geen rook en vonken. Naast eiken, berken en essen zijn er nog andere populaire soorten brandhout. Lees er hier meer over.

Beuken brandhout

Beukenhout is het beste hout om vuur mee te maken omdat het snel aansteekt en heet wordt. Beukenhout wordt vaak gebruikt als alternatief voor kolen omdat het zo schoon brandt. Deze houtsoort is goed voor binnen. Het kan natuurlijk ook worden gebruikt voor kampvuren als het buiten niet te winderig of nat is. Beuken is ook zeer geschikt om te stoken in grote open haarden. Het produceert veel warmte en gaat langer mee dan andere houtsoorten. Daarnaast is het niet zo hard als eiken. Het is dus gemakkelijk te splitsen. Het is ook een goede keuze als je op zoek bent naar een duurzame optie. Beuken groeien meestal in gemengde bossen. Ze worden dus niet over geoogst zoals andere houtsoorten. Beukenhout heeft echter een keerzijde; het produceert meer as dan de meeste houtsoorten.

Elzenhout

Elzenhout is een goed alternatief voor berkenhout als je op zoek bent naar brandstof van hoge kwaliteit tegen een betaalbare prijs. Elzen stammen produceren een matige hitte wanneer ze worden verbrand. Het is een geweldige optie voor een open haard, houtkachel of kampvuur. Elzenhout brandt met een hete vlam. Het is dus goed om te koken op open vuur. Het is ook geweldig aanmaakhout omdat het gemakkelijk aansteekt, zelfs in vochtige omstandigheden. Bovendien brandt elzenhout goed met weinig rook. Zorg ervoor dat het elzenhout twee of drie jaar in de oven wordt gedroogd of gekruid.

Haagbeuk

In één oogopslag kun je misschien geen onderscheid maken tussen brandhout van haagbeuken en brandhout van essen. Haagbeuk is echter zwaarder dan essenhout. Deze houtsoort brandt langzaam met weinig rook. Het kan in het begin minder warmte produceren dan andere houtsoorten, maar het kan meer warmte genereren omdat het in kolen verbrandt. Op deze manier kan het de warmte langer vasthouden dan andere houtsoorten. Haagbeuk wordt sinds de Romeinse tijd in Europa gebruikt als hout voor de productie van houtskool. De belangrijkste reden voor de populariteit van haagbeukhout is dat het relatief schoon brandt. Het produceert nog steeds veel warmte als het in steenkool verandert. Dus, welke houtsoort kies jij?