Wonen Pluz
Image default
Tuinieren

Wat is groener: echt gras of kunstgras?

Als je jouw tuin onder handen wilt nemen of een sportveld wilt aanleggen, sta je misschien voor de keuze tussen echt gras en kunstgras. Duurzaamheid speelt hierbij een steeds grotere rol. We vroegen de experts van Geerts & Groenendaal Hoveniers om de duurzaamheidsaspecten van beide opties naast elkaar te leggen.

Hoe duurzaam is echt gras?

Eerst kijk je naar echt gras. Dit is een natuurlijk product dat zuurstof produceert en CO2 opneemt, wat bijdraagt aan de verbetering van de luchtkwaliteit. Bovendien biedt echt gras een habitat voor diverse micro-organismen en insecten, wat de biodiversiteit ten goede komt. Het is echter belangrijk om te beseffen dat het onderhoud van echt gras aanzienlijk kan zijn. Je moet het regelmatig maaien, bemesten en bewateren. Dit kost niet alleen tijd, maar het gebruik van meststoffen en de consumptie van water hebben ook een milieu-impact. Bovendien kunnen grasmaaiers die op benzine werken luchtverontreiniging veroorzaken.

Hoe duurzaam is kunstgras?

Dan, kunstgras. Op het eerste gezicht lijkt kunstgras misschien minder duurzaam omdat het van kunststof is gemaakt. Echter, in de loop der jaren hebben fabrikanten grote stappen gezet in de ontwikkeling van milieuvriendelijkere opties. Velen maken nu gebruik van gerecycled materiaal. Daarnaast heeft kunstgras weinig onderhoud nodig; je hoeft het niet te maaien, water te geven of te bemesten, wat bespaart op water en de uitstoot van grasmaaiers. Maar, het biedt geen habitat voor flora en fauna, en aan het einde van zijn levensduur is het vaak moeilijk te recyclen. 

Nu je de basisbeginselen kent, laten we de balans opmaken.

Op de korte termijn lijkt kunstgras duurzamer vanwege het lagere onderhoud en waterverbruik. Bovendien is het een goede keuze als je in een gebied woont met watertekorten. Het is ook handig voor plekken met intensief gebruik, zoals sportvelden, waar echt gras snel zou slijten.

Op de lange termijn is echt gras wellicht een duurzamere optie, vooral als je streeft naar een biodiverse tuin en deel wilt uitmaken van een groter ecosysteem. Als je kiest voor organische bemesting en een elektrische grasmaaier, kun je de milieubelasting van het onderhoud minimaliseren.

De keuze tussen echt gras en kunstgras hangt af van jouw specifieke situatie en waarden. Als waterbesparing en laag onderhoud hoog op je lijstje staan, is kunstgras de beste keuze. Echter, als je een natuurlijke omgeving wilt creëren die bijdraagt aan de lokale ecologie, dan is echt gras een waardevolle overweging. Wat je ook kiest, het is belangrijk om bewust van de voor- en nadelen. Zo kun je een goed geïnformeerde beslissing nemen.