Wonen Pluz
Image default
Verbouwing

Duurzaam hout met een vingerlas

Sommige toepassingen in huis zijn een vanzelfsprekendheid waar u waarschijnlijk niet dagelijks over nadenkt. Zoals rechte kozijnen en deuren die sluiten zonder kieren. Achter deze vanzelfsprekendheid zit meer vakmanschap dan u op het eerste oog kunt zien. Houten kozijnen en deurlijsten worden in elkaar gezet met een vingerlas houtverbinding. Deze techniek zorgt er niet alleen voor dat het niet tocht in huis. Het is ook een stabiele verbinding die lang meegaat.

Wat is de vingerlas-techniek?

Het woord ‘vingerlas’ geeft misschien de indruk dat er gewerkt wordt met hitte om het hout in elkaar te zetten. Maar dat is niet het geval. Vingerlassen is een techniek waarbij twee stukken hout precies op elkaar aangesloten worden door middel van freesfiguren. Om dit te maken, wordt gewerkt in een fabriekshal met daarin een schaafstraat en vingerlasstraten. Als de houtstukken op elkaar passen, wordt het aan elkaar gelijmd. Dit geeft dan hele stevige en stabiele balken. Deze balken kunnen van iedere lengte zijn, zonder dat ze hun stevigheid verliezen. Doordat de uitstekende delen net vingers zijn die in elkaar vallen, wordt het vingerlas genoemd. Deze techniek wordt uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven, zoals bijvoorbeeld Bear Optima Wood in Nijverdal.

De voordelen van vingerlas

Behalve dat balken die met vingerlassen gemaakt worden kaarsrecht zijn, zijn er nog meer voordelen aan deze techniek. Er is bij de productie van de balken nauwelijks tot geen restafval. Ook kleinere houtdelen van twintig of dertig centimeter kunnen namelijk nog gebruikt worden. Dit is niet alleen duurzaam, het scheelt ook in de productiekosten en dit kan ook doorgerekend worden in de prijs die u uiteindelijk voor uw kozijnen of balken betaalt.

Verschillende toepassingen voor in huis

Bij Bear Optima Wood worden kozijnen gemaakt maar dat is niet het enige. Want met deze techniek kan nog veel meer. Bent u op zoek naar een mooie parketvloer? Met de vingerlas-techniek ziet uw vloer er prachtig uit. U heeft keuze uit verschillende houtsoorten, zoals Iroko of Sipo. Deze houtsoorten zijn niet alleen geschikt voor een parketvloer maar ook voor andere toepassingen in huis. Zoals plinten, traptreden en zelfs meubels kunnen op deze manier in elkaar gezet worden. Maar ook voor de tuin heeft u volop keuze in de vorm van pergola’s, tuinhekken of sauna’s.

Duurzaam en langdurig

Bij Bear Optima Wood wordt uitsluitend gewerkt met hout van hoge kwaliteit dat bovendien ook nog gecertificeerd is. Hierdoor weet u zeker dat er gewerkt wordt met hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Het hout is afkomstig uit landen over de hele wereld zoals Indonesië, Groot-Brittannië en uit gebieden van Noord-Amerika en Afrika. De verschillende houtsoorten hebben allemaal hun individuele eigenschappen. Bij het gebruik wordt niet alleen rekening gehouden met de kleur die u wenst maar ook of het hout geschikt is voor de toepassing die u voor ogen hebt. Doordat er rekening gehouden wordt met alle eigenschappen van het hout, bijvoorbeeld of het gemakkelijk vervormd of dat het blootgesteld kan worden aan water, kan er ook tien jaar garantie gegeven worden op de producten. Dit geeft u de garantie dat u niet alleen een duurzaam product koopt, maar dat het ook lang mee zal gaan.