Wonen Pluz
Image default
Verbouwing

Keuken verbouwen? Huur een afvalcontainer

Heb je de tuin flink onderhanden genomen of plan je de verbouwing van je keuken? Sommige klussen in huis geven een hoop afval. En als je toch bezig bent, dan komt er altijd meer tevoorschijn dan je in eerste instantie in gedachten had. De zolder die kan ook best wat opgeruimd worden. Of misschien ligt er nog wel een hoop troep in de garage waar je allang vanaf wilt. Om in één keer alles weg te kunnen doen, huur je een afvalcontainer.

Kies de juiste afmeting van de afvalcontainer

Maak voordat je een afvalcontainer gaat huren een inschatting van de hoeveelheid puin en afval die je hebt. Je kunt namelijk een afvalcontainer huren van 4m³ tot 10m³. In sommige gevallen is het lastig om in te schatten hoeveel afval je precies zult hebben. Dat is op zich geen probleem. Mocht de afvalcontainer halverwege de verbouwing al vol zitten, dan kun je deze laten legen waarbij je ondertussen ongestoord verder kunt verbouwen. Mocht de verbouwing langer duren dan gepland dan kun je ook een aanvraag doen om de afvalcontainer nog wat langer te huren.

Verschillende soorten afval

Het klinkt natuurlijk ideaal, alles in de afvalcontainer gooien. Maar het is wel belangrijk om te kijken naar het soort afval dat je hebt. Niet alles kan bij elkaar en niet al het afval kun je zomaar met de afvalcontainer meegeven. Voor sommige producten en materialen zoals asbest en autobanden klinkt dat vrij logisch. Maar wist je dat matrassen ook niet in de afvalcontainer mogen? Deze moet je ook apart bij de milieustraat inleveren. Let er dan ook goed op dat je bij het aanvragen van de afvalcontainer duidelijk aangeeft wat voor soort afval je hebt. In de container zelf worden alleen de materialen verzameld die bij elkaar mogen. Daar valt dus ook huisraad, isolatiemateriaal en ijzer en metaal onder. Heb je meer dan 10% grondafval, dan kan het zijn dat je hiervoor een aparte container moet laten komen. Net als voor het overige tuinafval als coniferen, bladeren en takken.

Plaats de afvalcontainer dichtbij je huis

Tijdens de verbouwing wil je natuurlijk zo min mogelijk tijd kwijt zijn met het verslepen van het puin. Het is prettig als de afvalcontainer zo dicht mogelijk bij je huis kan staan. Let er bij het plaatsen van de afvalcontainer op dat de gemeente bepaalde regels kan hebben over waar je de container wel en niet mag neerzetten. Sommige gemeentes werken met speciale ontheffingen als je de container op de stoep voor je huis wilt zetten. Andere gemeentes vinden een melding voldoende. Kijk ook goed naar de tijd die de gemeente aanhoudt waarbinnen je de melding moet doen of de ontheffing moet aanvragen. Daarbij blijft het in alle situaties belangrijk dat de oprit, de parkeerplaats of de stoep waar de container komt te staan, het gewicht van een volle afvalcontainer kan dragen. Daar ben je namelijk zelf verantwoordelijk voor.Dankzij het huren van een afvalcontainer kun je je volledig op je verbouwing concentreren. De container wordt op het afgesproken tijdstip gebracht en ook weer opgehaald. Het enige wat je hoeft te doen is deze vullen.