Wonen Pluz
Image default
Keukens

Gebruik deze tips om je keuken industrieel in te richten

Een industriële keuken

Meestal kun je niet echt een specifieke stijl verbinden aan een keuken, maar bij een industriële keuken is dat vrij snel duidelijk. De kenmerken van de industriële stijl zie je er vrij goed in terug omdat het een hele herkenbare stijl is. Het is een hele sobere en stoere stijl die vrij specifiek bij je moet passen. Maar als je dit wilt zal het er sowieso heel leuk uit gaan zien. Gebruik deze tips om je keuken industrieel in te richten.

1. Een betonnen of bakstenen muur

Als je aan de industriële stijl denkt, dan denk je gelijk aan materialen als beton en baksteen die gewoon zichtbaar zijn. In deze stijl worden dit soort materialen namelijk niet afgestuct of weggewerkt, wat het dus de rauwe uitstraling geeft. Zo geldt dat ook voor de industriële keuken. Een betonnen of bakstenen muur zal de ruimte meteen de industriële sfeer geven die je graag wilt hebben en het is (als het mogelijk is) zeker een aanrader.

2. Veel staal

Een ander veelgebruikt materiaal, naast beton en baksteen, is staal. Staal heeft net als beton en baksteen een sobere en stoere uitstraling. Daarom past het ook heel goed bij elkaar. In veel restaurants en cafés zie je dat de keuken gemaakt is van rvs (roestvrij staal) omdat dit zo makkelijk schoon te houden is. Daarom zie je ook vaak dat het keukenblad, de industriële handgrepen keuken en de afzuigkap in een industriële keuken hiervan gemaakt zijn. Daarbij is een groot voordeel van rvs dat het makkelijk schoon te houden is en weinig onderhoud vereist.

3. Combinaties van staal en hout

Een probleem van veel staal is dat het al gauw een beetje kil en ongezellig kan gaan lijken. Dat kun je heel goed tegengaan door het te combineren met hout. In principe zijn het enorme tegenpolen, maar dat is wel de reden dat ze zo goed samengaan. Een combinatie van staal en hout is nog steeds industrieel, maar niet te ongezellig. Denk bij zo’n combinatie aan een houten kast met een stalen frame of een houten tafelblad met stalen omranding.

4. Fabriekslampen

Het zit al in het woord fabriekslampen, fabriek. De industriële stijl is grotendeels gebaseerd op oude fabriekshallen en fabriekslampen misstaan daar dus helemaal niet in. Een oude fabriekslamp, die aan het plafond bevestigd is met een ketting, kan het plaatje helemaal afmaken en ervoor zorgen dat je echt een industriële keuken hebt.

5. Donkere en grijze kleuren

Oude fabriekshallen waren ook altijd een beetje grauw en grijs en dat zie je ook terug in de industriële keuken. Een industriële keuken heeft dus grijze/bakstenen muren, een donkere vloer, donkere of grijze keukenkastjes en zwarte keukengrepen. Je zult hooguit een beetje wit kunnen gebruiken, maar eruit springende kleuren als roze, geel of rood zul je niet snel tegenkomen.