Wonen Pluz
Image default
Slaapkamer

5 Voordelen van verzwaringsdekens: Waarom het goed is voor de slaap

In de afgelopen jaren werden verzwaringsdekens beschouwd als de zogenaamde ‘magische dekens’. Zelfs tegenwoordig lijken mensen de voorkeur te geven aan verzwaringsdekens boven gewone, omdat ze geloven dat verzwaringsdekens veel voordelen hebben voor onze geestelijke gezondheid. Naast de voordelen voor de geestelijke gezondheid, zijn de verzwaringsdekens vooral in de belangstelling gekomen vanwege de voordelen die ze kunnen hebben voor mensen met slaapproblemen.

Velen hebben verklaard dat het gebruik van een zwaartedeken hen heeft geholpen om te gaan met slaap of regelmatige angst, sensorische problemen, stress, enz. Of je nu oud of jong bent, verzwaringsdekens lijken bij iedereen geliefd. Maar wat is het geheim achter deze gezellige, warme en zachte dekens? In de volgende paragrafen verkennen we de voordelen en kijken we of de veronderstellingen over deze dekens steek houden in slaapstoornissen en mentaal/fysiek onderzoek.

Wat zijn verzwaringsdekens?

Ook bekend als zwaartedekens, lijken verzwaringsdekens op de gewone dekens, ook al hebben ze een heel ander doel dan de gewone dekens. verzwaringsdekens zijn namelijk gevuld met hypoallergene, niet-giftige polypropyleen korrels. De korrels worden gelijkmatig over het deken verdeeld, waardoor het voldoende gewicht heeft dat meestal gelijk is aan 10% van het lichaamsgewicht van de gebruiker. verzwaringsdekens zijn zo ontworpen dat ze om je lichaam passen, en niet het hele bed bedekken, dus ook daar zie je het verschil in doel en gebruik.

Waarvoor worden ze gebruikt?

verzwaringsdekens zijn ontworpen met één doel voor ogen; om iemands angst, stress en depressie te verlichten en te kalmeren, zodat hij een goede nachtrust krijgt en zijn angstsymptomen verbeteren. Deze dekens zijn ontwikkeld om mensen met psychische problemen te helpen, zoals autismespectrumstoornissen, angst, PTSS, ADHD, depressie en vele andere.

De reden dat deze dekens helpen bij geestelijke gezondheidsproblemen ligt in de ontdekking van diepe druktherapie. Studies en artsen hebben aangetoond dat lichte, maar stevige druk rond het lichaam (vergelijkbaar met knuffelen) oxytocine vrijmaakt en stimuleert bij mensen met psychische problemen of een sensorische stoornis. Oxytocine is een hormoon dat bekend staat als het “knuffel- of liefdeshormoon”, en het komt vrij wanneer mensen knuffelen of zich sociaal verbinden. Het hormoon speelt een belangrijke rol bij voortplanting, sociale binding, bevalling en borstvoeding. Dus, met dit in gedachten, kunnen we zeggen dat verzwaringsdekens worden gebruikt voor; Kalmeren en ontspannen

1. Verlaagt stress, angst en verbetert depressiesymptomen

Omdat verzwaringsdekens zijn ontworpen om kalmte en ontspanning te bevorderen, zijn ze ideaal voor mensen die te maken hebben met angst, stress en depressie. Deze dekens kunnen de symptomen van angst, depressie en zelfs paniekaanvallen verlichten. Omdat ze het gevoel van knuffelen nabootsen, bevorderen ze de afgifte van oxytocine, wat het gevoel van liefde, zorg, comfort, veiligheid en alles wat we als mensen soms nodig hebben om ons goed te voelen, verder bevordert.

Uit onderzoek blijkt dat de manier waarop verzwaringsdekens druk uitoefenen op het lichaam, de activiteit van het sympathische zenuwstelsel vermindert. Dit zenuwstelsel is vaak verantwoordelijk voor angst- en paniekaanvallen, waardoor we ons ongelooflijk gestrest, rusteloos en vaak slaaptekorten voelen. In plaats daarvan activeert de verzwaarde deken het parasympathische zenuwstelsel, dat lichaam en geest in de ontspanningsmodus zet, waardoor we kalm, ontspannen en uiteindelijk slaperig blijven.

2. Bevordert de slaap bij mensen met slaapproblemen

verzwaringsdekens zijn een ongelooflijke oplossing voor mensen met slaaptekort of mensen met slaapstoornissen, zoals slaapangst of slapeloosheid. Studies tonen aan dat verzwaringsdekens de slaap aanzienlijk kunnen verbeteren, omdat ze een veilige en comfortabele omgeving creëren waarin het lichaam de melatonineproductie kan bevorderen en ervoor kan zorgen dat men in slaap valt en blijft.

Eén studie in het bijzonder heeft de ongelooflijke effecten van verzwaringsdekens op de slaap aangetoond. In 2015 publiceerde het Journal of Sleep Medicine and Disorders een studie waarbij volwassenen, gediagnosticeerd met chronische slapeloosheid, als experiment verzwaringsdekens gebruikten.

Ze gebruikten eerst hun eigen dekens, dan de verzwaringsdekens gedurende twee weken, en dan voor de laatste week weer hun eigen deken. De resultaten van het onderzoek toonden aan dat 4 van de 5 deelnemers liever sliepen, of in slaap vielen, met behulp van de verzwaarde deken. Zij konden ook langer en dieper slapen, zonder of met weinig verstoringen gedurende de nacht.

3. Nuttig bij sensorische integratietherapie voor ASS

Voor kinderen en volwassenen met een autismespectrumstoornis kan het moeilijk zijn om te kalmeren en in slaap te vallen. De reden hiervoor ligt in de sensorische problemen bij ASS, waarbij autisten moeite hebben met het verwerken van sensorische input, wat leidt tot angst, stress en slaaptekort. Daarom worden verzwaringsdekens gebruikt om de uitgesproken effecten van rusteloosheid, stress en angst van ASS-personen te verlichten.

Om mensen met ASS te helpen, proberen artsen vaak sensorische integratietherapie met behulp van verzwaringsdekens. Deze dekens helpen angst te verminderen, bevorderen de slaap, bevorderen de-escalatie van inzinkingen en sensorische overbelasting, en helpen het lichaam serotonine en melatonine vrij te maken. Bovendien bevorderen de dekens de afgifte van oxytocine, en verminderen ze in het algemeen stress en kalmte.

Mensen met ASS hebben vaak een probleem met knuffelen, dus verzwaringsdekens helpen ook in dat opzicht. Ze bieden de knuffelsensatie (die de afgifte van essentiële hormonen bevordert) zonder ongemak en stress te veroorzaken voor de ASS-personen.

4. Nuttig bij regelmatige tandartscontroles Angst

Een onderzoek, met 15 vrouwen aan een universiteit in Taiwan, toonde aan dat verzwaringsdekens nuttig kunnen zijn bij het verlichten van angst veroorzaakt door tandartscontroles. De helft van de vrouwen kreeg de verzwaringsdekens tijdens de eerste 5 minuten van de controle, terwijl de andere helft de dekens kreeg tijdens de laatste 5 minuten van de controle. De reden waarom zij de dekens op verschillende tijdstippen kregen, is de noodzaak van tegenwicht. De onderzoekers wilden rekening houden met de tijd die tijdens de controle was verstreken, omdat de angst met de tijd toeneemt.

Uit de resultaten bleek dat de deelnemers, terwijl ze bedekt waren met de verzwaarde deken, lagere angstniveaus ervoeren, zowel mentaal als fysiek. Het parasympatisch zenuwstelsel was op dat moment nog niet actief, omdat de deelnemers zich in de eerste 5 minuten van het experiment bevonden. Maar toen de controle begon, en het sympathische zenuwstelsel begon te overheersen, slaagde de verzwaarde deken erin de angst te verminderen omdat het lichaam in de ‘vecht of vlucht’ modus stond.

Hieruit blijkt dat men er met behulp van verzwaringsdekens in slaagde het lichaam de geest te laten beheersen. De reden hiervoor ligt in iemands bewustzijn van een stressvolle situatie, maar het ondermijnen van de stressvolle respons van het lichaam door de parasympathische respons te versterken met behulp van een verzwaarde deken.

5. Helpt bij chronische pijn

Een van de beste manieren om chronische pijnklachten en symptomen te verlichten is het gebruik van een verzwaarde deken. Mensen met chronische pijn ervaren vaak lage serotonine niveaus, hoge cortisol (of stresshormoon) niveaus, en ervaren over het algemeen slaaptekort. Door echter een verzwaarde deken te gebruiken, waarvan bekend is dat hij stress vermindert en de serotonine/melatonine productie verhoogt, kan men chronische pijn bestrijden en eindelijk een goede nachtrust krijgen.

Laten we fibromyalgie als voorbeeld nemen; fibromyalgie is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door pijn in het bewegingsapparaat met stijfheid en gevoeligheid op specifieke punten van het lichaam. Omdat de ziekte persoonlijk en chronisch is, kan het moeilijk zijn om er alleen met medicijnen iets aan te doen.

Daarom raden artsen mensen met fibromyalgie aan verzwaringsdekens te gebruiken om de pijn te verlichten. De diepe druksensatie werkt als een zachte massage die de pijn verlicht, serotonine vrijmaakt en de slaperigheid bevordert.

Conclusie

Een verzwaringsdeken is geen gewone deken maar een deken die je op vele vlakken een stabieler leven kan geven. Wanneer je meer wilt weten over deze bijzondere dekens neem dan eens een kijkje op. de site van slaaponline.nl waar verzwaringsdekens en andere slaapproducten worden vergeleken.