Wonen Pluz
Image default
Slaapkamer

De voordelen van een goed matras

Een goed matras is belangrijk voor een goede nachtrust. Het is hierbij belangrijk om het juiste matras uit te kiezen. Door het grote aanbod van verschillende types en aanbieders van matrassen is het soms lastig om door de bomen het bos te zien. Hoe bepaal je wat het beste matras voor jou is?

Graag nemen we je mee waarop je kan letten tijdens de zoektocht naar een nieuw matras.

Waar moet je op letten bij het kopen van een matras?

De aanschaf van een matras en wat voor jou comfortabel ligt is persoonlijk. Sommige mensen hebben liever een zachter matras en anderen kiezen liever voor een steviger matras. Er zijn echter ook andere eigenschappen namelijk het materiaal waaruit een matras bestaat. Deze kunnen verschillende eigenschappen hebben zoals ventilatie en ondersteuning van het lichaam van de slaper. Met ventilatie wordt bedoeld hoe goed het matras vocht opneemt en doorlaat. Tijdens het slapen staat je lichaam namelijk vocht af. Wanneer het matras dit niet snel opneemt en doorlaat dan ventileert het minder goed. Daarom zal het ook sneller warm aanvoelen. Een matras gemaakt van latex of een waterbed zijn voorbeelden van matrassen die een minder goede ventilatie hebben. Dit kan een fijne eigenschap zijn voor slapers die het snel koud hebben tijdens het slapen. Een matras van koudschuim daarentegen of pocketvering hebben goede ventilatie eigenschappen en het matras zal hierdoor ook koeler blijven.

De ondersteuning van een matras wordt vaak aangegeven als conformiteit. Dit betekent dat het gewicht van het lichaam goed over het gehele matras wordt gespreid. Typen die een matige conformiteit hebben zijn gemaakt van polyether of een binnenvering matras. Een traagschuim matras of een koudschuim matras staan bekend om een goede conformiteit waardoor het matras zich goed aanpast aan de lichaamsvormen van de slaper.

Wat zijn de voordelen een koudschuim matras?

Een koudschuim matras staat vooral bekend om zijn ventilerende eigenschappen. Het matras heeft een zogenaamd opencelstructuur dat zorgt voor een goede ventilatie, maar ook dat het matras zijn vorm behoudt in der loop der jaren. Zo zal je na verloop van tijd geen kuilvorming zien of voelen in het matras en doordat het van een kwalitatief hoogwaardig materiaal is gemaakt zal de matras ook een langere tijd meegaan.
Vaak zie je dat een matras zowel een laag koudschuim als traagschuim bevat. Deze matrassen bieden een stuk extra comfort doordat je geen drukpunten voelt. Vaak zie je dat een traagschuim matras is opgesplitst waarvan de bovenste laag uit traagschuim bestaan en de laag eronder uit koudschuim.

Een traagschuim matras zal nooit uit alleen traagschuim bestaan, want het heeft een veerkrachtig materiaal nodig die kan zorgen voor de juiste ondersteuning.

Een koudschuim matras wordt gezien als een kwalitatief goed matras. In diverse testen van de afgelopen jaren komen ze dan ook steevast als beste matras naar voren.

Wat kost een goed matras?

De prijzen van een matras lopen zeer uiteen. Zo is het mogelijk om een matras te kopen van €100,-, maar er zijn ook matrassen, zoals die van Tempur, beschikbaar van €1500,-. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat de duurste matras ook automatisch het beste is of dat een goedkoper matras niet kwalitatief goed kan zijn. Naast dat het uiteraard uitmaakt bij welke winkel je een matras koopt, heeft het ook te maken met het type matras. Het belangrijkste is het nagaan van welk materiaal het matras is gebruikt. Het matras moet uiteraard wel comfortabel liggen en voor een langere tijd meegaan. Met een goed matras kan je namelijk tot wel 10 jaar doen.

De beste matrassen vergelijk je snel en makkelijk op SlaapHub.