Wonen Pluz
Image default
Woning en Tuin

Ken je deze slimme functies van een warmtepomp?

Je kunt er bijna niet meer omheen, de warmtepomp. Een alternatief voor de cv-ketel waarbij je flink of zelf geheel kunt besparen op je gasverbruik. En dat is dan ook meteen voor de meeste mensen de belangrijkste reden om te investeren in een warmtepomp. Want uiteindelijk scheelt dat ook flink in de kosten. Maar er zijn tegenwoordig warmtepompen met, naast het verwarmen van je woning en het maken van warm water voor je badkamer en keuken, nog veel meer slimme functies die je misschien nog niet kent. In dit artikel zetten we er een aantal op een rij.

Koelfunctie

Zeker in deze zomer is het goed om te weten dat veel warmtepompen ook kunnen koelen. De water/water warmtepomp ofwel geothermische warmtepomp doet dit door koelte uit de bodem te halen en hiermee het verwarmingssysteem af te koelen. Een passieve manier van koelen, omdat de compressor daar geen stroom voor nodig heeft. Maar er zijn ook lucht/water warmtepompen die de warmte aan de buitenlucht afgeven en zo binnen zorgen voor koelere lucht. Dit noemt men ook wel actief koelen, omdat de compressor daarbij draait en stroom verbruikt.

Anticiperen op pv-stroom

Het moge duidelijk zijn dat de door zonnepanelen opgewekte stroom aangewend kan worden om de warmtepomp te voeden. Door middel van slimme instellingen kun je zo optimaal mogelijk gebruik maken van de stroom. Informatie van de omvormer van de zonnepanelen kan gekoppeld worden aan de warmtepomp en op basis daarvan slim anticiperen. Laat bijvoorbeeld de boiler opwarmen wanneer het verbruik van de zonnepanelen hoger is dan het verbruik.

Connecten met Smart Home

Er zijn steeds meer warmtepompen die je kunt koppelen aan je Smart Home-systeem en ze zo kunt laten samenwerken met andere apparaten in huis. Dit gebeurt via het zogeheten IFTTT principe ofwel If This Then That. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de warmtepomp gaat koelen zodra je op een bepaalde afstand vanaf je huis bent. Hj werkt in dat geval samen met je GPS.

Inspelen op de energieprijzen

De energieprijzen schommelen enorm. Er zijn warmtepompen die hierop kunnen inspelen en bijvoorbeeld extra hard gaan werken wanneer de prijzen lager zijn. Dit worden ook wel dynamische energieprijzen genoemd. Om te profiteren van deze functie heb je wel een dynamisch energiecontract nodig.

Verdere ontwikkelingen 

We hebben nu een aantal slimme functies van een warmtepomp uitgelicht, maar er zijn nog meer slimme functies en de warmtepompen worden steeds verder doorontwikkeld, dus er komen er nog meer bij. Een kleine greep uit de innovaties:

 

  • Steeds makkelijkere overstap van hybride naar all-electric

  • Beter koudemiddel dat nog minder belastend is voor het milieu

  • Steeds uitgebreidere apps voor het bedienen van de warmtepomp 

 

Meer weten over duurzaamheid en wonen? Lees dan bijvoorbeeld het artikel over prefab huizen en duurzaamheid en de keuze tussen HR++ glas of triple isolatieglas.