Wonen Pluz
Image default
Woon winkels

Wat je moet weten over betonnen aanrechtbladen

De keuken is een ruimte die altijd in verandering is. Jaar na jaar komen er nieuwe ontwikkelingen en nieuwe trends of steken oude hypes alweer de kop op. De laatste jaren zit het gebruik van beton in de keuken, zoals bijvoorbeeld betonnen aanrechtbladen, enorm in de lift. Dat hoeft ook niet echt te verbazen: beton geeft een bijzondere sfeer aan de ruimte en haalt het robuuste karakter van de keuken naar boven. Maar wat zijn de voor- en nadelen van zo’n aanrechtblad? Waar moet je eigenlijk op letten? We zetten het even op een rij.

De voordelen

Een betonnen aanrechtblad heeft enkele eigenschappen die er een ideaal keukenblad van maken. Het is een gladde ondergrond, het kan tegen een stootje en het draagt bij aan de algehele sfeer. Een goed keukenblad dient ook slijtvast te zijn. Dit zijn stuk voor stuk eigenschappen die betonnen aanrechtbladen bezitten. Het is dan ook de logische keuze als je gaat voor een moderne, industriële of gewoon een natuurlijke vibe in de keuken. Bovendien is beton naast slijtvast ook stootvast en hittebestendig. Tevens is het zo dat een dergelijk keukenblad relatief goedkoop is en je zeer gemakkelijk tot maatwerk over kunt gaan met beton. Wat de kleur betreft heb je ook diverse opties.

Zijn er nadelen met betonnen aanrechtbladen?

De structuur van beton is net iets minder dicht dan bijvoorbeeld natuursteen. Dat betekent ook dat het niet altijd een goed idee is om voedsel rechtstreeks op het beton te gaan snijden. Daarnaast is beton een relatief poreus materiaal dat net iets gevoeliger is voor vlekken dan sommige andere materialen. Dit zijn echter nadelen die je vlot van de hand kunt doen door het beton van een beschermlaag te voorzien. Dat kan door het aanrechtblad te behandelen met bijvoorbeeld een epoxy-coating of door het te polieren. Wel nog iets om op te letten: beton is zwaar. Dat betekent ook dat jouw keukenkasten het gewicht moeten kunnen dragen.

Het aanrechtblad onderhouden

Heb je een zwak voor betonnen aanrechtbladen? Dan hou je jouw aankoop natuurlijk ook het liefst schoon. Daarvoor is het belangrijk dat je regelmatig aan onderhoud doet. Vermijd daarbij synthetische schoonmaakproducten. Dingen als ammoniak en soda kunnen in extreme gevallen het beton doen verkleuren of vlekken maken. Een standaard zeep is dan weer wel geen enkel probleem. Weet je het niet zeker of je jouw schoonmaak product wel mag gebruiken? Vraag het dan best even na.