Wonen Pluz
Image default
Tuin en buitenleven

Gras kiezen voor jouw gazon: waar let je op?

Jouw tuin schreeuwt werkelijk om meer groen: die grijze tegels en die saaie schutting geven je plekkie buiten nou niet echt veel kleur. Een makkelijke manier om dat te realiseren? Leg er gras in! Tegelwippen is helemaal van nu, en een grasmat aanleggen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. En het onderhoud? Even met de grasmaaier er overheen en klaar ben je! Hebben we je overtuigd en ga je voor een mooie groene grasmat? Let dan op de volgende dingen bij het uitkiezen van je nieuwe gazon. Je zult ons later dankbaar zijn!

Onze tip: ga voor graszoden

In één keer een mooie, groene grasmat aanleggen? Dat willen we stiekem toch allemaal. Geen eindeloos geduld hoeven opbrengen tot jouw grasplantjes eindelijk volwassen zijn en je weer op je gras mag lopen: met graszoden rol je jouw kant-en-klare grasmatten zó uit in je tuin. Even aanwalsen en voilà: daar schittert jouw nieuwe grasmat al! Onkruid krijgt bijna geen kans, omdat de graswortels zo mooi dicht tegen elkaar aan gegroeid zijn. Een goede basis voor een mooi gazon!

  • Kant-en-klare grasmatten

  • Direct een groen uitzicht

  • Onkruid krijgt geen kans

Natuurlijk is er ook binnen de wereld van de graszoden nog weer veel te kiezen. Hoe zorg je ervoor dat je graszoden kiest die bij jou passen? Met deze tips kies je keer op keer voor graszoden waarmee je in no time een gezonde grasmat aanlegt. 

1) Hoe lang heeft het gras mogen groeien?

Een stevige grasmat heeft de tijd gekregen om te groeien. Niet alleen tot de plantjes hun koppies boven het maaiveld uitsteken, nee: tot de mat goed geworteld is en de grasplanten wat weerstand hebben kunnen opbouwen voor de reis naar jouw tuin. Pas dan kan een graszode succesvol afgestoken worden! Verplaats je het eerder, dan kan het scheuren, en kunnen de plantjes verdrogen of op een andere manier doodgaan. Let er dus op dat je gras voldoende groeitijd heeft gekregen!

Basic groen gras: minimaal 10 maanden

Premium gras:minimaal 13 – 14 maanden

2) Zijn er plastic netten in je gras verwerkt? 

Waarom zou je in vredesnaam plastic netten verwerken in je gazon? Nou, omdat je gras dan sneller te oogsten is. Minder groeitijd, sneller van het veld: dat is handig voor de teler! Je zit vervolgens echter wel altijd met die netten in de grond. Linke soep als je gaat verticuteren, of als er kinderen op je gazon spelen. En plastic in de bodem is natuurlijk nooit een goed idee! Blijf dus weg van graszoden met plastic netten, ook als de kweker zegt dat de netten afbreekbaar zijn. Je levert simpelweg in op kwaliteit!

3) Hoe milieuvriendelijk is je gras gekweekt? 

Hoe is jouw grasmat bemest, en welke middelen zijn er gebruikt om onkruid in het gras te verdelgen? Ook dit zijn belangrijke dingen om je in te verdiepen, voor je gras aanschaft van een bepaalde kweker. Tijdens deze twee processen kunnen er namelijk een boel chemicaliën in jouw grasmat verdwijnen. Zit je hier niet op te wachten? Kies dan voor een natuurlijk gazon, dat biologisch gekweekt wordt. Zowel qua bemesting als qua onkruidbestrijding is er ook een natuurlijke methode. Zeker als er veel op je gras gespeeld wordt door kinderen of huisdieren is het een belangrijk aandachtspunt. 

4) Past de grassoort bij jouw gebruik van je gazon?

Een grasmat waar dagelijks veel overheen gelopen wordt, heeft andere vereisten dan een gazon dat eigenlijk alleen maar voor de sier aangelegd wordt. Bedenk dus goed welke doeleinden jouw grasmat heeft, en stem de grassoort die je kiest hierop af. Regelmatig spelende kinderen? Kies dan voor een stevige grassoort, die gekweekt is met zo min mogelijk chemicaliën. Hetzelfde geldt voor een gazon waar regelmatig huisdieren op rondrennen. Vraag desnoods je kweker welke grassoort het beste bij jouw gebruik past!

Groen en gezond Drents gras, zonder netten

Ga jij voor gezonde grasmatten, die op een natuurlijke manier gekweekt zijn? Ga dan voor graszoden van Topgazon. Eén van de grootste en beste kwekers van Drenthe! Vanuit het mooie Nooitgedacht verkopen ze verschillende kwaliteiten prachtig groen gras, dat ze tegen een kleine vergoeding bij je thuis bezorgen. Waar je ook woont in Nederland! Ontdek hun assortiment online en bestel direct via de site. Voor 12 uur besteld betekent vaak morgen al in jouw tuin!

Bestel jouw gras bij Topgazon >